VÍCAR MUNICIPALITY FACILITIES EXTENSION

AYTOVICAR01
AYTOVICAR02
AYTOVICAR03
AYTOVICAR04
AYTOVICAR05
AYTOVICAR06
AYTOVICAR07
AYTOVICAR08
AYTOVICAR09
AYTOVICAR10
AYTOVICAR11

AWARDS:
-2007 Fassa Bortolo International Prize for Sustainable Architecture (4th edition). Special mention

SITUATION: Vícar. Almería. >>Open in GOOGLE MAPS
DATES: project (2001), construction (2004)
CLIENT: Vícar City Council
ARCHITECTS: Nicolás Carbajal Ballell, Simone Solinas Serra and Gabriel Verd Gallego
BUILDING SURVEYOR: Víctor Baztán Cascales
STRUCTURAL ENGINEER: Francisco Duarte Jiménez
SERVICES ENGINEER: DIMARQ SL
PHOTOGRAPHY: Fernando Alda
BIBLIOGRAPHY:
ARV Nº 8. Colegio Oficial de Arquitectos de Almería, 2005. ISSN 16995864
ON Diseño Nº 274. ON Diseño SL, 2006. ISSN 02102080
Architettura sostenibile. Skira, 2008. ISBN 886130627
Neutra Nº 16. NTres SC, 2008. ISSN 11381507
L’Arca Nº 232. Arca Edizioni, 2008. ISSN 03942147

The Vícar municipality facilities extension comprises a linear unit attached to the existing building and having its main facade facing south.
The entrance is elevated above street level in order to keep the connection with the existing building and also to allow space for a sublevel. The entrance atrium serves both as a reception area and the main organisational and distributive node for circulation and building functions. It is accessed from outside either via the stairs under the grand portico or, on the other side, by a dual ramp that also gives access to the sublevel.
Local materials were preferred, starting with the filler for the white cement used to make the structure, which was obtained from the nearby Macael marble quarries. The red stone used in the facing panels for vertical surfaces and in the horizontal sun-shade system is also of local origin.
Special attention was dedicated to the design of building thermal control, taking advantage of the orientation, direct and indirect insolation and cross ventilation in all interior spaces.
The project is part of a broader urban redevelopment plan that includes the building directly opposite the municipal offices, the new city theatre, which was also designed by Carbajal, Solinas and Verd.
This work is published at divisare.com
>>En español
>>PDF