VARNA REGIONAL LIBRARY

varna01
varna02
varna03Maximum building range
varna04Site plan
varna05-1
varna05-2Underground levels (public garage and storage facility lower levels), ground floor (auditorium, meet/study/work area, cafeteria, shops, incoming materials receiving area, cataloguing and processing office,…), first floor (exhibition area, auditorium-upper access), second floor (library access level), fourth and eighth floors (two examples of the library levels)
varna06-1
varna06-2Section by hall stairs and section by the auditorium
varna06-3Access control (green areas=open access; yellow areas=controlled access; red=restricted access)
varna07
varna08
varna09
varna10
varna11

SITUATION: Boulevard Osmi Primorski Polk, Varna (Republic of Bulgaria). >>Open in GOOGLE MAPS
DATES: competition (2015)
CLIENT: Municipality of Varna
ARCHITECTS: José Antonio Carbajal Navarro, José Luis Daroca Bruño, Nicolás Carbajal Ballell and Rodrigo Carbajal Ballell
COLLABORATING ARCHITECTS: Eva Muñoz Romero, Fernando Moreno Humanes, Carlos Garrido Naranjo and Benjamín Frías Núñez

The project meets the program and surfaces required for each one of the areas of the new library giving it a distinguishable image. Similarly taking care of the relationship with the place, it solves the pedestrian and vehicle access, the solar exposure of their spaces and the volumetric requirements.
Differentiating the public access areas on the lower floors (work space, meeting and study rooms, exhibition areas, auditorium, shops, and café) and restricted areas in the upper floors with wonderful views of the city and the sea and with abundant natural light. The public elevators guided the user up to the level of controlled access of the library and from there the synchronized elevators (twin-elevator system) are taken to move freely through the upper levels. There, the rooms with adaptable furniture allow an easy change of settings to define different environments. They are in contact with the gardened roofs.
The Library main storage facility it’s conceived as floors that can be modulated when necessary and linked vertically with the reading rooms.
The glass facades are adjusted to sunlight and the constructive solution enables very simple implementation and subsequent maintenance. The structure of the building is equally pure so the costs will be reduced. Lastly the parking offers two entrances and exits facilitating the urban traffic conditions.
This work is published at divisare.com
>>En español