TERRITORIAL SERVICES CENTER IN MONASTIR, SARDINIA










SITUATION: Via Genova, Monastir, Sardinia, Italy. >>Open in GOOGLE MAPS
DATES: competition (2017, finalist)
CLIENT: Comune di Monastir
ARCHITECTS: José Antonio Carbajal Navarro, Nicolás Carbajal Ballell and Rodrigo Carbajal Ballell (Estudio Carbajal), Salvatore Mario Carboni, Simone Langiu, Daniela Mureddu and Simone Solinas Serra (SSA Architetti)
STRUCTURAL CONSULTANT: Alessandro Angius
SERVICES CONSULTANT: Salvatore Deruda

The competition site has currently difficult access conditions, considering the height difference (3 meters) between Via Genova and the ground floor of the existing building. From that level, terrain keeps remarkably raising till Via Montegrappa.
Our proposal is a multipurpose building, allocated to the development and promotion of craft and agri-food sector. After the evaluation of the architectural worth and state of preservation of the current building we rejected the possibility of refurbishment and proposed its demolition.
The functional program is handed out in two floors, one at the height of Via Genova (0,00) and the other at the level of the existing building (+3,60m). Placing the new Center over the footprint of the older one gives economic and landscaping advantages.
The project is conceived as a space with great flexibility, a solid volume and a light pavilion over it, with a double height lobby that put in relation both levels.
From Via Genova, a patio give access to the lower level that houses, around the lobby, the management area, a consultant office, space for retail and temporary exhibitions and a small bar/catering. A generous opening between the lobby and the patio strengthen the relation with the urban context and increase the flexibility of those areas.
The upper level could be reached through the stair and lift in the lobby or the wide ramp that rise from the patio. Once there is found the pavilion, arranged around a central patio and covered with a slim concrete slab, an spatially rich distribution area and a powerful element of bioclimatic passive control that eases both ventilation and illumination of the different rooms. That floor houses training rooms and the lecture-seminary room. The configuration of the spaces and the considered constructive systems allow the easy extension or modification of rooms, that moreover could be extended to outer spaces when weather is good.

>>En español