REFURBISHMENT AND EXTENSION OF ÉCIJA TOWN HALL

ECIJA01
ECIJA03
ECIJA02
ECIJA04
ECIJA05
ECIJA06
ECIJA07
ECIJA08
ECIJA09
ECIJA10
ECIJA11
ECIJA12
ECIJA13
ECIJA17
ECIJA14
ECIJA15
ECIJA16

AWARDS:
-2007 Ideas Competition for the Refurbishment of Écija Town Hall. Seville. First prize

SITUATION: Plaza de España, 1, Écija, Seville. >>Open in GOOGLE MAPS
DATES: competition (2007), project (2008-2014), construction (2009-2010, demolition works)
CLIENT: Consejería de Obras Públicas y Transportes de la Junta de Andalucía (Dirección General de Arquitectura y Vivienda) and Écija City Council
ARCHITECTS: José Antonio Carbajal Navarro, Nicolás Carbajal Ballell and Rodrigo Carbajal Ballell
COLLABORATING ARCHITECTS: Eva Muñoz Romero, Fernando Moreno Humanes and Tomás Osborne Ruíz
BUILDING SURVEYORS: Eduardo Vázquez López, Juan Castro Fuertes and Javier Muriel Santurino
STRUCTURAL ENGINEER: Enrique Machuca Tortajada
SERVICES ENGINEER: TEP Ingenieros Andalucía SL
PHOTOGRAPHY: Estudio Carbajal
BIBLIOGRAPHY:
Estudio Carbajal. Escuela de Arte y Superior de Diseño de Mérida, 2008. ISBN 9788461240289

The Town Hall of Écija occupied a block between Calle del Conde and Plazuela de Santa María, with its main facade facing to Plaza del Salón, the most important square of the city. The block was conformed by a heterogeneous group of houses. At the ends of 19th century, the town hall was partly given an unitary image by the architect Balbino Marrón, but he couldn’t accomplish the whole project.
On the inside, as a result of the multiple refurbishment and extension works, there were ventilation and illumination problems, offices and work places connected by narrow and confusing paths. In addition, the Town Hall had a lack of a main lobby or patio, a representative space suitable for the institution.
Our project proposes a complete renovation of that inner spaces, preserving refurbished areas of 19th century. This intervention will allow the creation of healthy work spaces, clear circulations and a broad and pleasing space, able to represent the function that plays for the city.
Regarding new facades, designed as an extent of preserved ones, the project keeps, after a reinterpretation, the two-storey order, materials and scale of facades built by Balbino Marrón, only changing the rythm of openings.
This work is published at divisare.com
Watch the documentary at tvarquitectura.com
>>En español
>>PDF