PARISH CENTER IN DENMARK

CENTROPARROQUIALENDINAMARCA01
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA02
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA03
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA04
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA05
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA06
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA07
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA09
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA09B
CENTROPARROQUIALENDINAMARCA10

SITUATION: Hedehusene, Denmark. >>Open in GOOGLE MAPS
DATES: competition (2008)
CLIENT: Fløng protestant church
ARCHITECTS: José Antonio Carbajal Navarro, Nicolás Carbajal Ballell and Rodrigo Carbajal Ballell
COLLABORATING ARCHITECTS: Eva Muñoz Romero, Fernando Moreno Humanes, Ingvild Thommesen Sæbø and Alessandro Correddu

The parish center will house not only religious areas but spaces for cultural activities and rooms for service and maintenance of the nearby gardens of the church and cemetery. The aim is to gather diverse uses in one place that fosters community life.
Our intention was to design a building with comprehensible shapes and a coherent and well-defined structure. Three longitudinal aisles that allow a flexible organization of the different uses. Moreover, the roofs design makes the parish center fits in its surroundings. A volume of restrained expresiveness. The arrangement of the building defines and organizes the garden and adjacent spaces, parking lot, accesses and keeps free the views over the church.
The big porch, a sort of covered plaza, gives access to the parish center and allows to cross it in direction to the church, linking both spaces and becoming a meeting point for the community. Once inside, a wide double-height hall receives users and connects with the different areas: assembly hall, cafeteria, information desk, cloakroom or restrooms. This space can house exhibitions or increase the capacity of the auditorium, improving versatility. On the first floor, there are the management area, parish offices and the painting workshop, visually connected with the hall. Finally, in the opposite facade, there are the maintenance rooms for the gardens and, on the first floor, a warehouse for the painting workshop, separated from the rest by a terrace with views over the church and the porch which cafeteria opens to. Big windows put in relation the building with the garden while zenithal light floods the painting workshop and central aisle, circulation axis of the centre.
From the construction point of view, wood becomes the protagonist of the project, reflecting the legacy of the environment in which it is integrated and used both at the structure and as a finish in facades, partitioning or floors.
This work is published at divisare.com
>>En español
>>PDF