INTERPRETATION CENTRE IN GRANE. NORWAY

GRANE01
GRANE02
GRANE03
GRANE05
GRANE06
GRANE07
GRANE08
GRANE09
GRANE10
GRANE11
GRANE12
GRANE13

SITUATION: Grane, Norway. >>Open in GOOGLE MAPS
DATES: competition (2008)
CLIENT: Helgeland museum
ARCHITECTS: José Antonio Carbajal Navarro, Nicolás Carbajal Ballell and Rodrigo Carbajal Ballell
COLLABORATING ARCHITECTS: Eva Muñoz Romero, Fernando Moreno Humanes, Tomás Osborne Ruíz and Ingvild Thommesen Sæbø

The aim of the competition was to design an Interpretation Centre about a series of fishing huts, former wood shelters preserved in Grane. Our proposal was focused in a strip of land perpendicular to the river, respecting the trees and keeping a moderate distance to the existing buildings. A pedestrian axis carries visitors from the road to a new pier. Along this axis they will find the Interpretation Centre and the new cabins. This path marks out the area of our intervention regarding to the planned camping zone.
The museum is placed nearby the access from the road, receiving the visitors. A parking area is beside the building in order to start the tours from there. The position of the centre put it in relation with the “Husflidhytta” building, one of the existing constructions that will house the cafeteria-restaurant. A small community area with bleachers is placed between both buildings. The functional program requested spaces for the stay of visitors. We design new cabins arranged around small platforms covered by wood pergolas, with the idea of making easier the stay of groups. The fact of grouping the cabins is also intended to decrease the impact over the forest, promote the communal living and ease maintenance. Finally, a small pier as the end of the visit will make visible the project from the river. Proposed buildings will be easy constructions, with the wood as leading material for structural elements, finishes or openings and zinc for roofs.
The museum has a flexible and easy organization, a sucession of aisles with zenithal lighting and connected by sliding doors that allow linking or dividing spaces. The sloping roofs make that natural light flows into the museum and allow to fragment the whole volume, decreasing its visual impact in the site and linking with the character of existing buildings. The large windows connects the exhibition with landscape.
The new cabins are arranged in pairs around slightly raised platforms. These small squares respect the forest, avoiding diggings and leaving openings for trees and plants. This simplifies foundations and protects from moisture. They are simple wood constructions as existing ones, but in a contemporary language. We believe that the respect to these former buildings includes not only the keeping of some distance with them but running out of a mimetic copy of its characteristics. We have designed three kinds of cabins, thinking in different groups of visitors. One of the groups has cabins that can be joined together. Each combination of cabins has a common room and a place to cook the fish.
This work is published at divisare.com
>>En español
>>PDF