HIGH RESOLUTION MEDICAL CENTER IN PUENTE GENIL

PUENTEGENIL01
PUENTEGENIL00
PUENTEGENIL02
PUENTEGENIL03
PUENTEGENIL04
PUENTEGENIL05
PUENTEGENIL06
PUENTEGENIL07
PUENTEGENIL08
PUENTEGENIL09
PUENTEGENIL10
PUENTEGENIL11
PUENTEGENIL12
PUENTEGENIL14
PUENTEGENIL13

AWARDS:
-2002 Competition for the High Resolution Medical Center in Puente Genil. In collaboration with AYESA. First prize
-2008 First prize in the II Edition of the ASICA Awards, in the category Construction work, for the Project and Construction Management of the High Resolution Medical Center in Puente Genil

SITUATION: Miguel Quintero Merino street, Puente Genil (Córdoba). >>Open in GOOGLE MAPS
DATES: competition (2002), project (2003), construction (2004-2006)
CLIENT: Servicio Andaluz de Salud
ARCHITECTS: José Antonio Carbajal Navarro, Nicolás Carbajal Ballell, Rodrigo Carbajal Ballell and Miguel Ángel Pontijas Calderón (AYESA)
BUILDING SURVEYORS: Rosa Ruíz Expósito (AYESA)
STRUCTURAL ENGINEER: AYESA
SERVICES ENGINEER: AYESA
PHOTOGRAPHY: Estudio Carbajal and Jesús Granada
BIBLIOGRAPHY:
Arquitectura COAM Nº 332. Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid, 2003. ISSN: 00042706
Tajo + Guadiana. Encuentro de arquitectos extremeños actuales. Escuela de Arte de Mérida and Agencia Extremeña de la Vivienda, 2006. Dep. legal: BA-690-2006
Centro Hospitalario de Alta Resolución de Puente Genil. Servicio Andaluz de Salud and CORSAN-CORVIAM CONSTRUCCIÓN SA, 2007
Estudio Carbajal. Escuela de Arte y Superior de Diseño de Mérida, 2008. ISBN 9788461240289

The hospital is placed on the outskirts of Puente Genil, beside A-318 regional road. There is an entry patio, slightly raised from the road and wrapped by cafeteria, management offices and the main hall. This is a long-linear hall enclosed by curtain walls with the staircases and lifts. Four linear blocks lean against the hall, each one destinated to a specific function: specialized consultations, radiology and clinical analysis, surgery and hospitalization. At the end of the corridor, emergency services and rehabilitation area, each one with its own access.
Circulation spaces and waiting areas were designed in contact with terraces, opened to the surrounding landscape or interior courtyards, with the intention of making more comfortable users stay.
This work is published at divisare.com
Watch the documentary at tvarquitectura.com
>>En español
>>PDF